Monday, October 8, 2007

Vamos

Vamos..

Smak på det.. Første ordet jeg lærte på spansk, selv om jeg ikke lærte det her (i Lima, Peru) har det uansett en viss betydning for oppholdet her så langt. Vamos betyr ”vi går” og kan brukes om så mangt, når vi skal av de knøttsmå bussene, når vi skal i kirken, eller det kan bare brukes som en utrykk (helt uten sammenheng selvfølgelig) under middagen med vertsfamilien som vet at jeg ikke kan stort mer, ihvertfall ikke enda. Det brer seg alltid et smil når jeg slår til med den lille spansken jeg kan.

Uansett, dette var bare en digresjon angående ordet ”vamos”. Nå til de skikkelige greiene..

Har nå innstalert meg hos familien Saavreda i Lima, Peru. En koslig gjeng vil jeg si. Et eldre ektepar og deres tre døtre, eller de har fire da, men den siste giftet seg med en horny nederlender. (Det at han er horny har jeg forresten ingen dekning for å påstå, jeg bare syntes at det var artig å skrive det, for å sprite opp dette innlegget liksom)

Som sagt, er nå innstalert, hva nå enn det betyr. Hvis det betyr at jeg har klart å finne nærmeste nettkafe, burgersjappe og treningssenter, samt funnet ut av hva gaten jeg bor i heter, så er jeg innstalert, eller ”jeg har funnet meg til rette” om du vil. Og her skal jeg være til 28 okt. Så bærer det avsted til La Paz, Bolivia som blir mitt hjem de neste 6 månedene. Gleder meg forsåvidt til det, når jeg endelig klarer å mestre språket vil det ihvertfall gå bra.

Angående det med språket så er det, det første jeg virkelig har lært her nede. På skolen (Hald Internasjonale Senter) sa de at det å kunne språket var noe av det viktigste, ”joda” sa jeg, ”enig i det”. Men så har det seg slik at det er en ting å bli fortalt noe, og lære på den måten, og å oppleve noe, og lære gjennom erfaring. ”Det finnes bare en måte å lære noe, og det er gjennom erfaring”. Tror Paulo Coelho sa noe slikt engang. Smart fyr. Men jeg tenkte ikke over det når jeg leste at han sa det for et år siden, så den kunnskapen fikk jeg egentlig ikke bruk for. Og plutselig er ikke han så smart lenger.

Merker at dette egentlig ikke er noen skikkelig skildring av opplevelsene mine er nede så langt. Skal skjerpe meg. Men har kun vært her i fem dager, så det er selvfølgelig begrenset med hva jeg har å komme med av interessante observasjoner. Men vil prøve meg:
Frokost: Noe ekkelt lage av majs, men brødet og smøret er godt.
Lunsj: Ofte kylling og ris. Fikk noe ekkelt med kalde poteter og en ostesaus engang.
Middag: Litt forskjellig. Vet egentlig ikke hva noe av det har vært.. Seigt kjøtt i dag med en rar salat.
Været: Av og til varmt, av og til kaldt. Om solen kommer frem gjennom den tette skyen av forurensing er blir det med en gang varmere. Tror det er rundt 13 grader, uten at dette kan sies noe sikkert om atm.
Skolen: Har bare hatt språkkurs en dag. Lærte mye. Er redd jeg skal bli oppslukt av spansken, jeg hater å bli oppslukt av ting, men når det skjer er det som oftest av unyttige ting, tegnefilmer eller dataspill f.eks. Skal bli spennende å følge med på utviklingen. Om jeg skulle bli gira på å lære spansk ville det være første gang at jeg interesserte meg for noe som vil ha en overveiende praktisk nytte. Spennende som sagt.
Folk: Som regel små og runde. Litt brune. Langt fler kinesere og japser enn jeg hadde trodd. Men de kan ikke kinesisk og japansk, ganske trist siden jeg mestrer noen ord på de språkene..
Bøker: Har hittil lest to bøker; ”Villdyret” av Tony Anthony, en kristen selvbiografi. Den var ganske bra, har tildels gitt meg et nytt perspektiv på flere ting, blant annet bønn. Bok nr.2 var ”Volvo Lastvagner” av Erlend Loe, og var av en ganske annen karakter. Avsluttet den faktisk minutter før jeg satte meg ned for å skrive dette. Den infridde alle forventingene (store forventninger pga dette var oppfølgeren til ”Doppler” som jeg vil påstå har gitt meg noen av de største latteranfallene jeg kan huske), en meget velskrevet bok med høyst useriøse innslag av digresjoner. Hurra for den boken.

Nok for denne gang. Nå som jeg vet hvor jeg kan være på internett vil nok oppdateringene bli regelmessige, kanskje så mye som annenhver dag. Eller kanskje det er en litt for stor målsettning, får se..

Tror forresten at det i avlukene ved siden av meg foregår litt ekle lugubre aktiviteter. Internettkafeen har nemlig to avlukk og resten er åpent.. Har en mistanke om at det er rom hvor man kanskje titter på pornografisk materiale av ymse slag. Er derfor ikke veldig komfortabelt å sitte på maskinen ved siden av det ene avluket..

Enda en grunn til å stikke..

1 comment:

Steinar Grastveit said...

Hei Thor Haakon!

Fjorårstudent Steinar her! Tenkte bare å nevne at jeg vet mer eller mindre hvordan du har det. Bodde også hos Saaverdras. Hadde også begrenset spansk! Har dere ikke internett hjemme lenger? Må si jeg savner den dårlige koffeinfrie pulverkaffen (Kimbo?), brødet som du aldri blir mett av, pappa Eloy og hans evne til Alltid å se på TV. Prøv å få han til å ta dere med å se la U. (Universitario - hans favoritt fotballag). Tror han hadde blitt veldig glad og dere kunne fått dere en opplevelse. Vi prøvde å forklare Eloy litt om om det norske språket å fikk han til å si æ, ø og å. En høydare! Du må hilse (mandar saludos) fra Steinar og Victor til hele gjengen fra oss! Lykke til med spansken og alt annet.

PS. Dere tror kanskje dere kommer til å dø av elektrosjokk i dusjen, men det kommer til å gå greit!:) Legg også merke til det nydelige brudebildet av dattera og den horny nederlenderen som står på skatollet i stua! Nydelig!!!!